marți, 9 iunie 2009

Arta si mizerie..



Politica.. arta si mizerie.. dulcegarii si hoti.. Asta spunem cu totii,nu? Usor de zis.. simplu de gandit.. lejer de criticat..

DAR are oare cineva cu adevarat o cultura politica bine inchegata ca sa isi permita sa comenteze, sa evalueze, sa decida, sa ALEAGA reprezentanti pentru popor? Stie cineva care este mecanismul politicii, care sunt bazele, cum functioneaza, care ii este structura, care sunt resursele, responsabilitatile si functiile, scopurile si mijloacele, problemele si solutiile, conflictele si cauzele si mai ales IMPORTANTA pe care o are politica in conducerea destinelor noastre?? Enigma totala si ceatza groasa...

Dupa ce criterii ne alegem guvernantii? In principiu dupa calitatile lor morale, nu'i asa? (pe langa fizic, interes si ales la nimereala)
GRESIT!
Un bun lider politic se alege dupa virtutea civica si nu cea morala. Realizarea de sine si perfectiune individuala (virtutea morala) nu are a face cu capacitatea unui individ de a conduce o societate(virtute civica). Imaginea politicienilor e construita pe un fundament religios si moral, pe carnati oferiti gratis in parc, pe un concert de muzica usoara sau pe o floare pusa pe ici pe colo.. Mi se pare doar mie.. sau de aici nu prea reies calitatile politice?
Oare cand mergem la interviu ne intreaba daca am facut fapte bune, daca am mers la biserica si daca am tinut post? Sau ne intreaba daca avem cunostintele si abilitatile necesare pentru a ocupa postul pe care il dorim?!?! Nu stiu de ce tind spre ultima varianta..

Avem puterea de a schimba ceva... intr-o singura zi.. si nu facem nimic!
A cui e deci vina? A noastra si a lipsei de cunostinte.. a indiferentei fata de tara, politica si guvernanti.. Nu avem incredere in sistem si ne invelim in idei preconcepute cusute pe o plasa de incultura. Singura solutie ar fi sa se adauge in programa scolara a invatamantului liceal studierea politicii macar ca baza conceptuala.. Ca sa stim si noi cum merg lucrurile cu adevarat prin tara si ca sa putem lua decizii sustinute de o baza cognitiva si in urma unui proces de intelegere si analiza.

Dar cum acest lucru nu se va intampla prea curand.. preferam sa nu ne implicam, sa nu mergem la vot, sa nu participam activ la activitatile politica, dar in schimb sa ne dam destepti si interesanti cand aflam rezultatele alegerilor..
Nu mai aruncati noroiul la altul in curte ca ne reprezinta EBA sau Becali.. pentru ca vina e a mea, a ta si a tuturor celor care NU au votat pe ALTCINEVA!

Niciun comentariu: