sâmbătă, 25 iulie 2009

Sub lupa stiintei - dragostea dureaza 3-4 ani


Dragostea se datoreaza unui cocktail de substante chimice care ne invadeaza simturile.
Cel mai important rol in alegerea partenerului il constituie feromonii. Fermonii sunt substante chimice pe care un organism le produce pentru a atrage un altul. Acestia sunt mesagerii chimici ai dragostei care sunt eliberati de catre femeie si barbat in mod natural.

Atunci cand ne indragostim, partenerul ne atrage in asa natura incat ardem de dorinta de a face sex cu el. De ce? Simplu..
Nivelul mare de dopamina din creier (unul dintre principalii neurotransmitatori de la nivelul sistemului nervos) ridica si nivelul de testosteron, asadar dopamina inunda ariile cerebrale importante, antreneaza si fluxul de testosteron, declansand dorinta sexuala. Testosteronul este principalul hormon masculin, si se transforma in estradiol la femei.

Atunci cand iubim, stimulenti naturali precum dopamina si noradrenalina din creier sunt asociati cu euforia, adica energie, optimism si motivare afectiva. Pe masura ce ei cresc, nivelul serotoninei scade. Serotonina are un rol important in aparitia depresiei si a anxietatii. Cercetatorii sustin ca persoanele cu sindromul obsesiv-compulsiv au un dezechilibru de serotonina. Daca nivelul de serotonina scade.. asta inseamna ca creierul experimenteaza o senzatie de drogare, de aici rezultand toate acele sentimente irationale si gandirea obsesiva a indragostitului: se gandeste incontinuu la cel iubit, il urmareste, ii atinge lucruile etc. Din cauza unui nivel crescut de dopamina, persoana indragostita se simte foarte bine in pielea ei.

Cu timpul insa, toate senzatiile minunate generate de fenilamina se diminueaza. Corpul se obisnuieste cu senzatia de euforie si avem nevoie de o supradoza pt a simti euforia. In final corpul nu mai poate produce suficient euforizant. Daca senzatia nu mai poate fi produsa, atunci corpul elibereaza "drogul dragostei". Efectul fenilaminei dureaza 3-4 ani. Cand efectul dispare, partenerul isi pierde aura de perfectiune. Inevitabil relatia incepe sa se rupa..

Dupa despartire dopamina joaca un rol major in relatia chimica cu fostul partener. Cand 2 persoane se despart, sursa de dopamina este blocata. Fostii parteneri experimenteaza simptome identice cu sevrajul, ca dependentii de droguri.

Pentru cei care rezista, vestile bune sunt ca alte substante euforizante incep sa le invadeze creierul, substante care declanseaza o paleta diferita de sentimente. Acestea sunt: ocitocina, substanta atasamentului si endorfinele care reprezinta confortul fizic.
***
PS. Articolul nu este preluat de pe un site, ci este rezultatul unei mici analize :P

Un comentariu:

misteria spunea...

Hmm...este o carte : "Dragostea dureaza 3 ani"
Foarte haioasa si in acelasi timp foarte reala
Iti recomand sa o citesti